Wat komt er allemaal bij kijken?

Sommige mensen vinden de prijs een rashond behoorlijk stevig, en dit begrijpen we. Zo wordt voor een rashond al snel prijzen boven de €1200 gevraagd. Dit voelt als een hoge prijs, zeker als je op marktplaats een pup vindt die de helft kost. Je vraagt je dan snel af waar dit grote verschil vandaan komt. Op deze pagina hopen we je wat inzicht te geven in de kosten van een nest en wat er allemaal bij komt kijken.

Richtlijnen van NTC, Raad van Beheer, RVO

Aan het fokken van een rashond zijn behoorlijk wat regels, richtlijnen en kosten verbonden. Dit geldt zeker wanneer de fokker ervoor kiest de regels van de NTC, Raad van Beheer en RVO te volgen. Niet al deze regels zijn verplicht. Wel zijn ze bedoeld om het risico op erfelijke afwijkingen, ziektes en zwakten bij de aangekochte pup te verminderen, en op de langere termijn het teckel ras zuiver te behouden.

Dit betekent niet dat fokkers die deze regels en richtlijnen niet volgen per definitie pups leveren met een hoger risico op afwijkingen, ziektes en zwakten. Het betekent enkel dat er minder controlemogelijkheden zijn op de afstammelingen en daaraan gerelateerde problemen.

Uit onze liefde voor het teckel ras kiezen wij er wel voor deze regels en richtlijnen zo goed en volledig als mogelijk na te leven.

Wil je weten wat enkele van deze regels zijn en welke kosten daaraan verbonden zijn of overweeg je zelf een (gelegenheid)nestje te fokken lees dan vooral verder. We hebben hieronder de belangrijkste details voor je op een rijtje gezet. Let wel, alle prijzen zijn indicatief en de toelichting is niet altijd volledig. Waar mogelijk/nodig hebben we verwezen naar externe bronnen voor verdere verdieping.

Aankoop van een geschikte teef

Wil je een nestje fokken, dan heb je uiteraard een teef nodig. Deze teef moet natuurlijk geschikt zijn (bouw, gezondheid, leeftijd, enz). Wil je pups met een stamboom, dan moet ook de teef beschikken over een stamboom.

Ook moet de fokker van je teef het fokken ermee toestaan. Dit laatste klinkt misschien wat gek, maar het fokken kan invloed hebben op de garanties die je op de teef hebt gekregen van de vorige fokker. In de koopovereenkomst kan specifiek zijn overeengekomen dat het fokken niet is toegestaan of alle garanties komen te vervallen.

Een teef met stamboom afkomstig van een goede moeder en vader (vastgesteld op basis van erkenningen en prijzen) kan behoorlijk prijzig zijn. De prijzen voor een dergelijke teef kunnen variëren tussen de €1000 tot €2000 euro en daarboven.

De stamboom

Er gaan veel fabels rond over de stamboom van een hond. Het is niet zo dat de stamboom enige garantie geeft op de gezondheid van de pup. Wel is er veel meer controle geweest bij de selectie van moederdieren, tijdens de dekking, de bevalling en het nest. Al deze controles drijft de verkoopprijs natuurlijk op. Over de meerwaarde lopen de meningen sterk uiteen. Wij zien dit als volgt.

Het is belangrijk te realiseren dat honden met een stamboom afkomstig zijn uit een relatief kleine fokpopulatie (de groep honden waarmee gefokt wordt). Binnen deze groep is veel meer aandacht voor de rassenstandaard erfelijkheidsproblemen en incest. Hierdoor worden er gerichte selecties gedaan, binnen een al relatief kleine groep. Door de beperkte populatie is er een verhoogd risico op incest en daaraan gerelateerde problemen. Extra controle is daarmee belangrijker bij honden met stamboom. De stamboom helpt daarbij om deze problemen voor te blijven. De extra (verplichte) controles geven meer inzicht vooraf en daarmee meer transparantie over mogelijke aanwezige problemen (gezondheid, gesteldheid, gedrag) .

Wil je als baasje meer dan alleen een lieve huishond, dan heb je daarvoor bijna altijd een stamboom nodig. Zo is het mogelijk met een stamboom hond mee te doen aan hondenshows. Zo kun je zelf een gelegenheids nestje fokken met stamboom pups. Naast transparantie vinden wij het belangrijk dat onze pups geen enkele beperkingen heeft voor het nieuwe baasje. Daarom kiezen wij er bewust voor onze honden te fokken met bijhorend stamboom.

Samenvattend levert een stamboom dus meer transparantie op over de herkomst en mogelijke gebreken van de gekochte pup of een verbod om te fokken om verdere problemen te voorkomen. Ook biedt een stamboom het nieuwe baasje de mogelijkheid om meer te doen met de hond dan deze te houden als huishond. Wij willen dat onze pups geen enkele beperking hebben en zo transparant als mogelijk zijn over de gesteldheid van de pups. Daarom fokken wij honden met stamboom.

ECVO-Oogonderzoek

De NTC stelt eisen de condities waaronder gefokt mag worden in een zogenaamd fokregelement. Eén van deze eisen is dat de hond waarmee gefokt wordt geen erfelijke oogaandoeningen mag hebben. Ook de raad van beheer adviseert om periodiek een oogonderzoek te doen. Het gaat hier om een zogenaamde ECVO-oogonderzoek ondergaan bij een daartoe bevoegd dierenarts. De raad van beheer heeft alles over het ECVO-oogonderzoek samengevat op deze webpagina.

De resultaten van het ECVO-oogonderzoek worden vastgelegd in een register. De uitslagen kunnen hier worden gecontroleerd. Alleen honden met een stamboom kunnen hierin worden opgenomen. Hier kun je bijvoorbeeld het oogonderzoek inzien van onze teef.

De kosten van een ECVO-oogonderzoek zijn ongeveer €60 per onderzoek.

DNA-onderzoek

De raad van beheer neemt sinds 2014 verplicht DNA af bij rashonden. Met dit DNA materiaal voeren ze verwantschapsonderzoek uit. Er wordt onderzocht of er sprake is van erfelijke ziekten, afwijkingen, een verhoogd risico op kanker of andere kwalen. Ook wordt vastgesteld wie de vader en moeder zijn. Dit doen ze om gesjoemel en fraude met bijvoorbeeld kampioenhonden te voorkomen. Alle details zijn hier na te lezen.

Het DNA wordt tijdens een zogenaamde nestcontrole door een buitendienst medewerker van de raad van beheer afgenomen. De kosten zijn door de raad van beheer gepubliceerd. Op het moment van schrijven bedroegen deze €35 euro per pup.

UBN aanvraag

Per 1 november 2020 is iedereen die een nestje fokt verplicht om een UBN (Uniek Bedrijfs Nummer) aan te vragen. Zonder dit UBN nummer is het niet mogelijk de pups te laten chippen. Bij de registratie van het chipnummer is de opgave van het UBN vereist.

Met het UBN nummer is de overheid instaat om alle locaties waar een nest gefokt is te controleren. Zo kan ook de herkomst van een pup op een later moment gecontroleerd worden. Daarbij wordt ook de ‘locatiegeschiktheid’ gecontroleerd. Dit geeft de koper meer garantie dat de pups in een geschikte omgeving zijn opgegroeid.

Op het moment van schrijven waren de kosten voor de aanvraag van een UBN zo rond de €20 euro. De actuele tarieven hier zijn door het RVO gepubliceerd.

Progestoron test (optioneel)

Het moment waarop je een hond laat dekken is natuurlijk bepalend voor het succes. Om het exacte moment vast te stellen kan een zogenaamde Progestoron test uitgevoerd worden. Bij deze test word de hoeveelheid van het gelijknamige hormoon in het bloed van de hond getest. Op basis van de waarde kan de dierenart vervolgens een moment aangeven waarop de kans op succes het hoogst is.

Ook wij hebben een Progestoron test laten afnemen. Dat het de dekking kunt plannen in ons drukke dagelijks bestaan is natuurlijk wel zo prettig. Hierbij kwamen we erachter dat soms (zo ook in ons geval geadviseerd) meerdere testen nodig zijn. Dit komt doordat de waarde nog te laag kan zijn om een goede inschatting te maken. Ook verloopt de cyclus bij elke hond net weer even anders.

Het afnemen van een progrestoron test kost zo rond de €70 per afgenomen test.

Kennelnaam (optioneel)

Een kennelnaam is vooral bedoel voor de fokker om zich te onderscheiden en niet noodzakelijk om te fokken. Zeker als je trots bent op de door jou gefokte pups. Om een kennelnaam te mogen voeren moet de aanvrager echter wel aan bepaalde eisen voldoen.

Zo moet de kennelnaamhouder een behoorlijke huisvesting hebben en bijzondere aandacht geven aan de gezondheid en welgesteldheid van zijn dieren. Ook moet de kennel een behoorlijke administratie voeren en bewust zijn van de administratieve handelingen. Ook moet de fokker aandacht hebben voor de socialisatie van zijn honden. Een buitendienst medewerker van de Raad van Beheer controleert de omstandigheden voordat een kennelnaam wordt toegekend. De naam wordt tot slot gecontroleerd en geregistreerd bij de FCI. Daarmee zijn de kennelnamen eruopees opvraagbaar en herkenbaar.

Ook wij hebben er voor gekozen een kennelnaam aan te vragen. In de eerste plaats omdat we graag onze pups willen herkennen op de stambomen. Toch een beetje reclame. Ook zijn we van plan vaker een nestje te fokken. Wat ons betreft genoeg reden.

Je zou kunnen stellen dat een kennelnaam de kwaliteit van de fokker tot op bepaalde hoogte waarborgd. Op het moment van schrijven zijn de kosten verbonden aan de aanvraag van een kennelnaam €288 euro.

Dekking van de teef

Aan al het voorgaande heb je natuurlijk niets zonder de dekking van je hond. Ook de dekking is niet gratis. Wil je je teef laten dekken door een reu met stamboom, prijzen, een perfect exterieur, dan zijn hier kosten aan verbonden.

In veel gevallen wordt er een dekafspraak gemaakt en wordt op het juiste moment een dekking georganiseerd. Mocht de dekking niet gelukt zijn of het nest niet groter zijn dan één of twee pups, dan wordt er vaak een terugbetaal regeling getroffen of een herdekking. Dit laatste kon nog wel eens tijd kosten omdat een teef vaak maar 2x per jaar drachtig is en niet binnen hetzelfde jaar opnieuw een nest mag hebben.

Het laten dekken van een teef door een stamboom rue (prijzenhond) kost al snel tussen de €800 en €1000 euro per dekking.

CHV-1 vaccinatie Teef (optioneel)

De teef kan (onbewust) drager zijn van het Canine Herpes Virus (CHV-1) en een zogenaamde symptoomloze drager zijn. Het dormente virus kan bij deze honden tot uiting komen wanneer de teef bijvoorbeeld veel stress ervaart. Wanneer het virus wordt overgedragen op de kwetsbare pups hierdoor de sterfte oplopen tot 100% van het nest. Het gaat daarbij om: Mummificate, Resorpsie, abortus, vroeggeboorte, dood geboorte, zwakke pups. Naast overdracht van hond op teef door likken en snuffelen of teef op pup bij de geboorte speelt ook hygiene van het nest een grote rol.

Het is daarom belangrijk dat de fokker aandacht heeft voor de hygiene in het nest. Zijn best doet om vreemde honden gescheiden te houden van de teef. Ook kan de fokker ervoor kiezen de teef preventief te vaccineren. Dit vereist een vaccinatie vlak na de dekking en een vaccinatie tweede vaccinatie 7 tot 14 dagen voor de worp.

Ook wij kiezen bij voorkeur voor preventieve vaccinatie, helaas is deze niet altijd voor handen. Zorg er dus voor dat je de vaccinatie op tijd aanvraagt bij de dierenarts.

De kosten hiervoor bedragen rond de €70 per vaccinatie. Deze kosten kunnen per dierenarts verschillen. De vaccinatie kan bijwerkingen veroorzaken, laat je daarom goed informeren door de dierenarts. Meer informatie is hier te vinden.

Op het moment van schrijven waren er enorme leveringsproblemen in heel Nederland. het CHV-1 vaccin was niet te krijgen. Zorg er daarom voor dat je optijd je dierenarts betrekt om dit probleem voor te blijven.

Echo onderzoek (optioneel)

Ongeveer een maand na de dekking wil je natuurlijk weten of de dekking succesvol is geweest. Uiteraard is dit onderzoek optioneel. Weten hoeveel pups te verwachten kan wel belangrijk zijn tijdens de bevalling. Zo weet je op voorhand hoeveel pups te verwachtten en dus ook wanneer de uitdrijving klaar is. Zeker omdat de uitdrijving enkele uren kan duren.

Wij hebben ervoor gekozen om een echo onderzoek te doen. Niet alleen omdat de foto’s zo gaaf zijn, maar ook om een deel van onze spanning weg te nemen. De kosten van een echo bedragen zo rond de €60

De bevalling

Als het tijd is voor de bevalling dan breken er spannende tijden aan. Allereerst heb je tal van zaken nodig om de bevalling te begeleiden. Zo komt er nogal wat vocht en bloed bij kijken. De juiste hulpmiddelen zijn hierbij van belang. Niet alleen om het bloed en vocht op een veilige en hygienische wijze op te ruimen, maar ook om de geboren pups te drogen en van slijm te ontdoen (inwendig). Gaat het niet goed dan kan het zijn dat een keizersnede nodig is.

Bij het eerste nest moet je ongeveer rekening houden met €300 aan hulpmiddelen en spullen zoals inco’s, vocht pompjes, doeken, tangen, sprays, puppiebandjes enz. Op fokkers voor fokkers zijn uitgebreide lijstjes te vinden. Is er sprake van een keizersnede dan kunnen de (dierenarts)kosten al snel oplopen tot €2000 (uren, antibiotica, nazorg).

Ontwormen van de pups

Een pup heeft in de regel altijd spoelwormen. Als een pup te veel volwassen wormen heeft kunnen hierdoor verschillende problemen ontstaan. In een enkel geval kan de pup er zelfs aan overleiden.

Wij vinden een goede start enorm belangrijk. Onze pups zijn daarom in de 2e, 4e en 6e week ontwormd. Ook is het wel zo fijn dat de nog niet zindelijke pup het nieuwe baasje (zeker als er ook jonge kinderen in huis zijn) niet opzadelt met vieze spoelwormen en de eitjes. Wij adviseren alle baasjes de kuur voort te zetten en periodiek te blijven herhalen zolang de hond leeft.

Elke kuur kost zo rond de €17 euro bij een nest van 6 pups moet je uitgaan van zo’n €50 euro.

Chippen van de Pups

Alle honden in Nederland dienen voorzien te zijn van een chip. Deze RFID chip bevat een unieke code. Een medewerker van de raad van beheer plaatst deze chip. Hierbij neemt de medewerker direct DNA materiaal af van de pups voor DNA onderzoek.

De DNA controle en het chippen kost zo rond de €125 per pup.

Enting, paspoort & databank

Voor verkoop dient een pup te beschikken over de eerste enting, een databank registratie en paspoort. De dierenarts regelt dit. Per 2021 mag de dierenarts dit alleen doen wanneer een geldige UBN is afgegeven (zie eerdere UBN). De dierenarts moet daarbij het paspoortnummer registreren in de honden databank. Hierbij is het belangrijk aan te geven in welke databank je de pup geregistreerd wil hebben.

Wij maken zelf gebruik van de databank Dutch Dog Data van de raad van beheer. Het voordeel van deze databank is dat wij als fokker eenmalig €2,50 betalen, waarna de nieuwe eigenaar de gekochte hond kosteloos op zijn/haar naam kan zetten. Het is belangrijk dit duidelijk bij de dierenarts aan te geven. De registratie mag namelijk in elke databank, ook meerdere databanken zo ook de voorkeursdatabank van de dierenarts. Hier kunnen ze vervolgens extra kosten voor in rekening brengen.

De kosten voor de enting en uitgifte van een hondenpaspoort kunnen sterk per dierenarts verschillen. Het loont vaak de moeite om hier eerst even wat navraag op te doen. Uiteindelijk hebben wij zo rond de €50 per pup betaald voor zowel het enten als uitgifte van het paspoort. Hier zijn geen aanvullende kosten voor de registratie in een databank opgenomen.